For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
foto credits: Humberto Tan

Afke van der Wouw - sportpsycholoog, bewegingswetenschappen en performance coach

Afke van de Wouw is sportpsycholoog, bewegingswetenschappen en performance coach. Ze werkt met sporters en hun coaches en leert mensen omgaan met spanning en tegenslagen. Dit o.a. voor VVV Venlo, FC Utrecht, Hockeyclub Laren en het NOC-NSF en de Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Spelen maar ook in het bedrijfsleven voor ASML, Philips en verschillende universiteiten en hogescholen.

Daarnaast is ze schrijfster van het boek ‘Leren presteren: haal het beste uit je sporters in elke fase van het seizoen’. Dit boek staat vol praktische informatie, gebaseerd op theorieën en onderzoek uit de (sport)psychologie, sportwetenschappen en pedagogiek. Deze zijn echter ook heel goed toepasbaar in het actuariële werkveld.

Hoe gaan we om met stress en druk die op ons wordt gelegd om te presteren? En op welke manier kan je jouw prestatie verbeteren?

'Als actuaris werk jij met jouw collega’s, naar een gemeenschappelijk doel. Bijvoorbeeld bij het bepalen van kapitaalrisico’s. En dat gaat soms – net als in de sport- met veel druk en stress gepaard. Om die reden is het goed te weten hoe je met deze druk kunt dealen en op een juiste manier ervan weet te herstellen. In de sport dachten ze voorheen ook ‘hoe meer trainen, hoe beter’, maar inmiddels weten en erkennen ze ook het belang van herstel. Een realisatie die op de arbeidsmarkt begint te komen, maar gezien de toename van burn-outs nog te weinig. Daarin kunnen we dus leren van de sport. Daarom besteden we daar tijdens de APC graag aandacht aan.

De (sport)coach speelt daarin een belangrijke rol, net als de manager van een afdeling en/of project. Wat voor een (leer)klimaat creëer je als manager? Hoe communiceer je met je medewerkers? Hoe gaan de medewerkers onderling met elkaar om? Draag je (onbewust) bij aan de hoge werkdruk? Of ondersteun je je medewerkers om er op een juiste manier mee om te gaan, zoals een sportcoach dat traint op het veld?

Kortom, vele raakvlakken tussen de sport en het actuariaat: Laten we van elkaar leren presteren.'