De bachelor Business Analytics is gericht op 3 belangrijke studiegebieden: analytics, (bedrijfs)economie en computer science. Samen vormen ze de internationale werkomgeving van de data/business analist. Door deze unieke combinatie onderscheid je je bij toekomstige werkgevers. Hoewel de focus van deze bachelor anders ligt dan bij onze bachelor Econometrics and Data Science, volg je enkele gezamenlijke colleges en werkgroepen.
In dit praktijkgerichte vak komen levensechte cases met een maatschappelijke impact aan bod. Je leert een aantal elementaire bedrijfsanalysemethoden en eenvoudige technieken op het gebied van machine learning, waarmee je een solide en praktische inleiding krijgt in de wereld van analytics. Je analyseert, interpreteert en verwerkt de gegevens zelf.
In dit vak wordt aandacht besteed aan calculus op academisch niveau. Tijdens de colleges krijg je een algemene inleiding in de theorie. In de werkcolleges verdiep je de theoretische inzichten door het bespreken van praktische problemen, opdrachten en verdere toepassingen.
In dit vak richt je je op de theorie en wiskundige methoden die nodig zijn voor het uitvoeren van een grondige analyse van micro-economische modellen. Tijdens het Skills & Mentoring onderdeel ga je op zoek naar wetenschappelijke bronnen en voer je een literatuuronderzoek uit naar een gerelateerd onderwerp.
In dit vak doe je begrip op van kansberekening en statistiek; een onmisbare basis voor veel vervolgvakken in de opleiding. Tijdens de colleges worden stapsgewijs relevante onderwerpen behandeld. De opdrachten die je uit dient te voeren voor de werkcolleges dienen als voorbeeld voor de toepassing ervan.
In dit vak behandelen we het raamwerk van computerprogrammering en de bijbehorende concepten. We verdiepen ons in stapsgewijs programmeren en gaan geleidelijk steeds gedetailleerder in op het gebruik van de programmeertaal Python.
Dit vak vormt een inleiding op moderne financiën in het hedendaagse bedrijfsleven. Het beoordelen en de financiering van investeringsprojecten staan daarbij centraal. Ook wordt nader ingegaan op de moderne portefeuilletheorie (MPT) en het capital asset pricing model (CAPM), waarmee je inzicht krijgt in de fundamentele relatie tussen risico en rendement.
Dit vak verschaft je een solide basis van lineaire algebra als onmisbaar fundament voor je verdere studie in Business Analytics en de verschillende toepassingen daarvan. Je brengt de theorie in praktijk door het uitvoeren van opdrachten en leert computersoftware (R) te gebruiken om grotere problemen op te lossen.
Tijdens dit vak maak je kennis met de rol en het belang van ondernemingsrecht en ethiek in business analytics en de toepassingen ervan. Naast de belangrijkste concepten en onderwerpen in het ondernemingsrecht richt je je in dit vak op onderwerpen als gegevensbescherming, privacy en gegevens in de digitale wereld en de ethiek in de context van datacentrisch zakendoen.
In dit vak gaan we verder in op kansberekening en statistiek en bouwen we voort op wat je in PBS 1 hebt geleerd. We helpen je stap voor stap een solide theoretische basis op te bouwen. Elke stap gaat gepaard met opdrachten die worden besproken tijdens wekelijkse werkcolleges. Daarnaast maakt het schrijven van code voor een softwarepakket (bv. R) voor (eenvoudige) simulatie deel uit van dit vak.
In dit vak behandelen we de basis van hoe en wanneer gegevens worden voorbewerkt. Met deze essentiële stap van elk project voor gegevensanalyse en machine learning leer je wanneer je gegevens voorbereidt voor het opstellen van modellen. Een ander onderdeel van dit vak is (het voorbereiden van) een presentatie over een verwant wetenschappelijk onderwerp.
In dit vak ontwikkel je fundamentele kennis en begrip van datastructuren en algoritmen. Je komt meer te weten over veelgebruikte algoritmen, algoritmische paradigma's en gegevensstructuren die worden gebruikt om problemen op te lossen. Je leert de programmeertaal Python te gebruiken om algoritmen en gegevensstructuren toe te passen en te testen op realistische datasets.
Tijdens dit vak komen verschillende methoden en resultaten uit de lineaire algebra en de reële analyse aan bod. Je leert het softwarepakket Python te gebruiken om deze methoden toe te passen voor het oplossen van problemen en daarvan verslag te doen.
In dit vak krijgen studenten met weinig tot geen kennis van het onderwerp een inleiding in methoden en modellen voor machine learning. Je komt meer te weten over de belangrijkste kenmerken, past methoden toe op verschillende soorten gegevens en evalueert de prestaties van methoden met behulp van verschillende meetmethoden.
Dit vak vormt een inleiding in de verschillende modellering en oplossingsmethoden voor operationeel onderzoek wanneer de parameters van optimalisatieproblemen deterministisch zijn. Naast het onderzoeken van de wiskundige principes en de algoritmen, wordt er van je verwacht dat je modellen opstelt en oplossingen aandraagt.
Een bedrijf leiden betekent organisatorische processen identificeren, analyseren en verbeteren. In dit vak maak je kennis met het DMAIC-model (Define / Measure / Analyse / Improve / Control) van Lean Six Sigma, de wereldstandaard voor probleemanalyse in het bedrijfsleven en de industrie.
Econometrie maakt gebruik van economische theorie, wiskunde en statistiek om economische fenomenen te kwantificeren, te modelleren, te analyseren en te begrijpen. In dit vak verken je het zogenaamde meervoudige regressiemodel en leer je hoe je dit kunt toepassen. Dit vak is een impliciete ingangseis voor het vak Empirisch Project.
Middels HR-analyses leer je de impact van HR-initiatieven op werknemers, teams, de organisatie en bijgevolg de bedrijfsresultaten te beoordelen. Dit vak biedt je de nodige theoretische achtergrond over strategische HRM en HR-analyses en de toepassing ervan in organisaties.
Dit vak richt zich op het ontwikkelen van hulpmiddelen en kaders om de financiële positie en prestaties op externe markten van individuele organisaties en hun onderdelen (zoals divisies, producten en klanten) te analyseren.
Dit vak vormt een inleiding in de theorieën van operationeel onderzoek wanneer de toepassing van deterministische modellen tekortschiet, bijvoorbeeld wanneer willekeur en onzekerheid een belangrijke rol spelen.
Dit meeslepende vak omvat verschillende lezingen en workshops over ondernemerschap en een hands-on hackathon waarin teams van studenten een prototype ontwikkelen voor een nieuw digitaal product op basis van een solide businessmodel.
In het 1e semester krijg de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen. Dit semester is bedoeld om je kennis te verbreden. Je kunt kiezen uit een aantal opties: studeer een semester in het buitenland, volg een minor, loop stage bij een zelfgekozen bedrijf of volg keuzevakken.
In dit vak richt je je op methoden en modellen om marketingprestaties te analyseren, te voorspellen en te beheren om campagnes en strategieën te optimaliseren. Door inzicht te krijgen in welke marketinginstrumenten en -activiteiten het meest effectief zijn, kunnen bedrijven hun middelen efficiënter toewijzen en betere en datacentrische strategische beslissingen nemen.
Tijdens dit vak richten we ons op de toepassing van computerwetenschap en machine learning op het automatiseren van taken die mensen uitvoeren met verzamelingen teksten, de meest voorkomende vorm van ongestructureerde gegevens in business analytics. Te denken valt aan het groeperen van nieuwsartikelen over gerelateerde onderwerpen, het analyseren van berichten op sociale media of het signaleren van plagiaat.
Blockchain, Big Data Analytics en Kunstmatige Intelligentie hebben een grote invloed op de manier waarop we werken, communiceren, concurreren, met elkaar omgaan en nog veel meer. In dit vak krijg je meer inzicht in digitale technologieën, hun onderliggende principes en de impact ervan.
Is er een recente ontwikkeling of ondernemingsidee waar je enthousiast over bent? In het kader van je scriptie kun je die ontwikkeling of dat idee uitgebreid onderzoeken, terwijl je tegelijkertijd je vaardigheden traint om zelfstandig relevant en waardevol onderzoek te doen.
Om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen neem je deel aan verschillende soorten colleges en werkgroepen. Alle colleges worden in het Engels gegeven en zijn een combinatie van theorie en praktijk. Je werkt aan interessante businesscases en leert hoe je projecten op het gebied van data science en business analytics van begin tot eind kunt uitvoeren. De meeste vakken sluiten we af met een of meer toetsen. Meestal is dat een schriftelijk examen, maar het kunnen ook een of meer essays, opdrachten of presentaties zijn.
In jaar 1 leer je hoe bedrijven en organisaties werken en welke interactie ze met hun omgeving hebben. Tegelijkertijd leer je hoe je kwantitatieve methoden en technieken kunt toepassen om bedrijfsprocessen en -activiteiten te analyseren.
Je ontwikkelt ondernemerskennis en analytische vaardigheden voor het starten van een nieuw bedrijf. De focus ligt op digital business. Ook verdiep je je kennis van hoe je modellen kunt gebruiken om de uitdagingen van bedrijven in kaart te brengen. Daarbij maakt je gebruik van analysemethoden op het vlak van data science, AI/machine learning en informatica.
In het 3de jaar heb je de kans om je eigen academische interesses te verkennen. Het 1e semester van dit jaar kun je volledig zelf invullen. De opties zijn:
Hiernaast volg je gemeenschappelijke vakken:
Is er een specifieke recente ontwikkeling waar je enthousiast over bent of heb je zelf een fantastisch idee? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijkertijd je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen.
Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. Onder begeleiding van onze onderzoekers volg je een duidelijk gedefinieerd traject dat je afsluit met een bachelordiploma.
Hoi, ik ben Melis! Ik ben bachelorstudente Business Analytics en kom uit Turkije. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje!Chat met Melis
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Economics and Business Career Centre.
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Economics and Business Career Centre.
Om je kennis inhoudelijk te verbreden of je voor te bereiden op een ander vakgebied, kun je in je 3e jaar een minor volgen. Je hebt de keuze uit een breed aanbod van minors, zowel in het Nederlands als in het Engels. Daarnaast biedt UvA Economics and Business veel keuzevakken aan, en kun je ook vakken volgen bij andere faculteiten binnen de UvA of zelfs aan andere universiteiten.
Ben je ambitieus? Doe dan het Honoursprogramma van de UvA. Dit is een aanvullend programma voor je bachelor. Als je het programma afrondt, dan studeer je af ‘with honours’ (cum laude): een internationaal erkende kwalificatie.
Tijdens je bachelor kun je je kennis in de praktijk brengen tijdens een stage. Stages maken geen onderdeel uit van het bachelorprogramma, maar zijn zeker een nuttige toevoeging.
De UvA heeft met meer dan 100 universiteiten uitwisselings- en samenwerkingsprogramma’s. Een buitenlandervaring brengt je veel kennis van een andere taal, cultuur en land. Een onmisbare ervaring die we zeker aanraden!
Veel van onze studenten zijn lid van een studievereniging. Je leert medestudenten kennen, maar ook mogelijke werkgevers. Goed voor je toekomstige carrière dus!
Onze studieverenigingen organiseren studiereizen, career events, debatten en borrels. Daarnaast kan bij sommige studieverenigingen tegen korting boeken en syllabi aanschaffen.
Als student Business Analytics kun je je aanmelden bij de studievereniging VSAE.
Overzicht studieverenigingen Economie en Bedrijfskunde
Amsterdam heeft een bruisend studentenleven. Zo zijn er ontzettend veel studentenverenigingen waar je een sport of hobby kunt beoefenen. Leuk is dat je via zo’n vereniging ook studenten buiten je eigen studie kennen. En je kunt meedoen aan borrels, toernooien en andere evenementen. Goed om te weten: alleen bij het traditionele studentencorps doe je een ontgroening.
Aan de universiteit kun je op verschillende manieren meepraten over het onderwijs. Bijvoorbeeld in de opleidingscommissie, de Facultaire studentenraad (FSR) of de focusgroep voor 1e-jaarsstudenten. Je kunt je ook verkiesbaar stellen en je inzetten voor je opleiding en je medestudenten.
De komst van zelfrijdende auto's roept verschillende ethische dilemma's op. Stel je het volgende scenario voor: iemand rent plotseling de weg op. Moet de auto uitwijken en daarmee mogelijk de inzittenden in gevaar brengen? Hoe moeten zelfrijdende auto's handelen in verschillende ongeval-scenario's? Leer hoe je data-gedreven, concrete en ethisch verantwoorde antwoorden hierop formuleert. Dit doe je met behulp van empirische gegevens, geavanceerde statistische modellen en vaardigheden op het gebied van programmeren en dataverwerking.
Het programma gaat actief in op maatschappelijke en milieuvraagstukken en hoe de studie effectief gebruikt kan worden bij het bedenken van oplossingen. De docenten delen ook hun ervaringen die een goed beeld geven van de toepassingen van de studie in de praktijk.Mahika Raj, student Business Analytics
In deze bacheloropleiding leer je niet alleen alles op het gebied van grote hoeveelheden data, AI/machine learning en informatica, maar ook over belangrijke maatschappelijke kwesties zoals milieu, klimaat, duurzaamheid en hongersnood. Je leert hoe ethische, maatschappelijke en duurzaamheidskwesties meewegen bij zakelijke beslissingen en kunnen worden geïntegreerd in een bedrijfsstrategie.
In het vak Analytics for a Better World staan bijvoorbeeld real life cases met een grote maatschappelijke impact centraal. Ook ethiek is een belangrijk en terugkerend onderwerp in het studieprogramma: wat mag je wel en niet doen met gegevens? In het vak Business Law and Ethics for Business Analytics verdiep je je in onderwerpen zoals gegevensbescherming, privacy en ethiek in de context van datagericht zakendoen.
Gedurende deze 3-jarige opleiding blijven thema’s rondom duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijke onderdelen van het studieprogramma en zullen deze in verschillende vakken steeds weer ter sprake komen.
Het verschil is dat Business Analytics data-gedreven is en Econometrics and Data Science theorie-gedreven:
Het niveau van wiskunde in beide bachelors is vergelijkbaar. Het belangrijkste verschil zit in de manier waarop wiskunde wordt toegepast. Bij Business Analytics ligt de nadruk meer op de praktische toepassing. Dit betekent niet dat de wiskunde in Business Analytics eenvoudiger is, maar wel dat het op een andere manier wordt gebruikt.
Hoewel de focus van deze twee bachelors anders ligt, volg je enkele gezamenlijke colleges en werkgroepen.
In de bachelor Business Analytics richt je je op 3 belangrijke studiegebieden: analytics, (bedrijfs)economie en computer science. Je volgt vakken op het gebied van programmeren, kunstmatige intelligentie, wiskunde, statistiek en econometrie. Daarnaast volg je vakken uit de bachelor Business Administration op het gebied van finance, marketing, ondernemerschap, accounting, organisatiekunde en strategie. Alle vakken hebben leuke praktijkopdrachten, zodat je de theorie direct kunt toepassen in de praktijk.
In deze bachelor leer je niet alleen veel over bedrijven, maar ook over belangrijke maatschappelijke kwesties, zoals het milieu, klimaat, duurzaamheid en hongersnood. Ethiek is een belangrijk onderwerp, dat veelvuldig terugkomt; wat mag je wel doen met data en wat niet?
Het is belangrijk dat je wiskunde leuk vindt en er goed in bent. In het 1e jaar krijg je een flinke hoeveelheid wiskunde en statistiek. Binnen Business Analytics ligt de nadruk op het praktisch toepassen van wiskundige concepten. Dit betekent dat je niet alleen leert over de theorie, maar ook hoe je deze kunt inzetten om bedrijfsvraagstukken op te lossen. Het niveau van wiskunde blijft uitdagend, en daarom is wiskunde B op vwo-niveau een vereiste voor toelating.
Nee, alles wat je moet weten op het gebied van programmeren leer je tijdens de opleiding.
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding en krijg je een tutor toegewezen. Deze tutor laat je kennis maken met zowel de campus als de stad Amsterdam, zodat je je snel thuis voelt. Deze ouderejaars student geeft je daarnaast tips over hoe je slim kunt studeren en je kunt er ook terecht om je studiedoelen en voortgang bespreken. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre. Zo kun je bij onze ervaren studieadviseurs terecht voor vragen over je studieprogramma, planning of persoonlijke omstandigheden die je studie kunnen beïnvloeden.
Deze opleiding bereidt je volledig voor op de toekomst. Na afronding kun je bijvoorbeeld een zelfrijdende auto bouwen of uitrekenen wat de beste prijs is voor een vliegticket of hotelkamer. Tijdens onze 3-jarige opleiding leer je alles op het gebied van wiskunde, statistiek, bedrijfskunde en kunstmatige intelligentie, wat nodig is om dit soort puzzels op te lossen. In Nederland zijn er weinig opleidingen waarin je deze combinatie van kennis en vaardigheden leert.