For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

ASE in the media - all publications

Below, you find an overview of media publications of the Amsterdam School of Economics researchers. If you have another online news publication to add on this page, please email the link to the publication to redactie-feb@uva.nl.

Results: 1 - 30 of 102
Results: 1 - 30 of 102
 • Staatsinvesteringsfonds vraagt om governance door commerciële partijen

  Het groeivermogen van de Nederlandse economie moet omhoog. De vooruitzichten voor het groeivermogen zijn echter niet gunstig, schrijft Roel Beetsma. FD, 21 september 2020.

 • Belastingplannen 2021: Ingetogen maar toch spannender dan verwacht

  Het Belastingplan 2021 is omvangrijker dan vorig jaar. Edwin Heithuis vindt de plannen spannender dan verwacht, aangezien dit het laatste belastingplan is van dit kabinet. Taxlive, 16 september 2020.

 • Sweder van Wijnbergen te gast bij Jort Kelder in de Jortcast

  Een Prinsjesdag in penibele tijden, een twijfelachtig investeringsfonds en een met miljarden groeiende staatsschuld. 3 uitstekende redenen voor een goed gesprek met Sweder van Wijnbergen. Jortcast, maandag 14 september.

 • Laat ze geen 20 miljard weggooien

  Het amateuristische investeringsplan van de ministers Hoekstra en Wiebes is niet goed doordacht, vindt econoom Sweder van Wijnbergen. 'Maatschappelijke baten moeten meetellen.' NRC, 9 september 2020.

 • 'De pandemie zal de ongelijkheid doen toenemen'

  Barbara Baarsma legt uit dat we een recessie in de vorm van een V kunnen vergeten. Zo'n recessie impliceert dat de economie snel krimpt en daarna weer snel stijgt. Radio 1, 7 september 2020.

 • Zwarte doeken, luie stoelen: zo geeft de UvA college op afstand

  Tijdens de coronacrisis gaven veel docenten college vanachter hun laptop, via Zoom aan soms honderden studenten tegelijk. 'Suboptimaal natuurlijk', zegt Maud Pols. Ze werkt als projectleider voor de UvA aan digitale onderwijsvernieuwing. Parool, 2 september 2020.

 • Economonenpanel | Klappen voor de NOW

  Barbara Baarsma bespreekt in BNR's economenpanel de keiharde klappen in de horeca en de NOW-regeleing. BNR, 31 augustus 2020.

 • De coronacrisis treft Amsterdam harder: wat nu?

  'We moeten nú overstappen naar gerichte steun. Niet alleen gericht op regio’s waar het slechter gaat – zoals Amsterdam – maar daarbinnen ook differentiëren naar sectoren en bedrijven', zegt Barbara Baarsma. Parool, 30 augustus 2020.

 • De loonsubsidie gaat langzaam verdwijnen, om 'zombiebedrijven' te voorkomen

  De afbouw van de noodsteun is begonnen. 'Zo’n afbouw voorkomt dat je bedrijven overeind houdt die niet levensvatbaar zijn', zegt Bas ter Weel. NRC, 28 augustus 2020.

 • Wet CO2-heffing industrie kan beter

  De invoering van de Wet CO2-heffing industrie is een goede stap vooruit, maar op een aantal belangrijke punten kunnen verbeteringen worden doorgevoerd, aldus Roel Beetsma in het Reformatorisch Dagblad, 26 augustus 2020.

 • Derde coronapakket blijkt minder streng

  Volgens Sweder van Wijnbergen is Nederland nog niet in de gevarenzone als het gaat om de schuldpositie. 'De vorige kabinetten hebben bezuinigd, dus dat geeft dit kabinet ruimte om het uit te geven.' BNR, 28 augustus 2020.

 • Nederlandse economie krimpt met ongekende 8,5%

  Een lichtpuntje is dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen lang niet zo hard geraakt wordt. 'Dit laat zien dat een harde lockdown veel zwaarder is voor de economie', zegt Sweder van Wijnbergen. BNR, 14 augustus 2020.

 • Barbara Baarsma: 'Retailer verplichten data te leveren'

  Econoom Barbara Baarsma ziet kortere ketens en kringlooplandbouw in elkaars verlengde werken voor een beter inkomen voor telers. Maar alleen als die ketens transparant zijn. GFActueel, 30 juli 2020.

 • Ceo's Facebook, Google, Amazon en Apple op het matje

  Facebook, Google, Amazon moeten verantwoording afleggen over eventueel machtsmisbruik in het Amerikaanse Congres. Schinkel: 'Europa liep al langer voorop bij de strijd tegen Big Tech. In Amerika is hier pas sinds kort aandacht voor.' RTL Nieuws, 29 juli 2020.

 • Barbara Baarsma en zoon Maarten over de coronacrisis: ‘De jongeren hebben de hoogste prijs betaald’

  De Volkskrant laat deze zomer ouders en kinderen aan het woord over vrijheid en beperking, afstand en nabijheid. Deze week: econoom Barbara Baarsma en haar zoon Maarten de Lange, student economie. Volkskrant, 17 juli 2020.

 • Rutte onderhandelt met EU over noodfonds

  Volgens Sweder van Wijnbergen is het nu zaak om te zoeken naar een manier om Nederland te laten instemmen zonder al te veel gezichtsverlies. BNR, 13 juli 2020.

 • Nederland steunt fossiele sector fors

  Barbara Baarsma waarschuwt voor 'uitstelgedrag'. 'We moeten nu beginnen met het afbouwen van de fossiele subsidies die in Nederland nog steeds bestaan.' Investico, 1 juli 2020.

 • ACM creëert ruimte voor ‘groene kartels’

  De ACM zet de deur 'wagenwijd open voor kartels', aldus Maarten Pieter Schinkel. NRC, 9 juli.

 • Achterdeurtje Mededingingswet geeft lobbyisten de ruimte

  Het vernietigende oordeel van de rechter over de PostNL-Sandd-fusie van Mona Keijzer laat zien dat de Mededingingswet een ondemocratisch politiek achterdeurtje heeft voor lobbyisten. Maarten Pieter Schinkel, 24 juni 2020.

 • Lokale producten verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek

  De coronacrisis laat zien hoe wendbaar korte ketens zijn. "Er zijn veel nieuwe verbanden bijgekomen en bestaande korte ketens hebben hun omzet verviervoudigd", vertelt Barbara Baarsma. Amsterdam Economic Board, 11 juni 2020.

 • Breng ons ‘beste’ pensioenstelsel niet om zeep voor onzeker casinopensioen

  Het pensioenstelsel wordt omgebouwd, maar waarom? Het is solide en de ­reserves zijn gigantisch, betogen Bernard van Praag en Huub Esten. Volkskrant, 3 juni 2020.

 • Economenpanel BNR met Barbara Baarsma

  De ECB vergroot het opkoopprogramma met 600 miljard naar 1350 miljard euro. En ook in coronatijd is er sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt. BNR bespreekt deze onderwerpen o.a. met Barbara Baarsma. BNR, 8 juni 2020.

 • Hema steunen? Dan ook Blokker.

  Het is linke soep wanneer de overheid het ene bedrijf staatssteun geeft en het andere niet, zegt Maarten Pieter Schinkel ‘Na de crisis betaalt de consument de prijs’. ND, 9 juni 2020.

 • Bij sommige bedrijven moeten we ons afvragen of we ze überhaupt moeten redden. Bijvoorbeeld KLM’

  Door de coronacrisis steken Europese landen zich diep in de schulden. Hoe komen ze daar straks weer uit? De economen Bas Jacobs en Roel Beetsma, tegenpolen vaak, zijn het op sommige punten verrrassend eens. Volkskrant, 3 juni 2020.

 • 'Lokale voedselketens helpen Nederland vooruit'

  Barbara Baarsma veranderde van mening over voedselketens. 'De coronacrisis heeft mij geleerd dat sommige waardeketens te ver zijn geglobaliseerd.' Volkskrant, 29 mei 2020.

 • Sterk stijgend spaaroverschot zit herstel economie in de weg

  De coroncrisis geeft een extra impuls om te sparen. Volgens Roel Beetsema is dat juist slecht voor de wereldeconomie. FD, 27 mei 2020.

 • Nieuw steunpakket gaat niet werken

  Het kabinet probeert met een nieuw pakket steunmaatregelen te redden wat er te redden valt. Sweder van Wijnbergen denkt dat dat nieuwe pakket niet erg gaat werken. BNR, 22 mei 2020.

 • Steun krijgen en toch mensen ontslaan – mag dat straks?

  Het kabinet zal de ontslagmogelijkheden begrenzen, verwacht Bas Ter Weel: "Ik kan me niet voorstellen dat je subsidie krijgt als je zomaar de helft van je personeel laat gaan." NRC, 11 mei 2020.

 • Tijdelijke ontslagregelingen zijn geen wondermiddel bij langzaam COVID-herstel

  Regeringen moesten erkennen dat de post-COVID-wereld misschien niet hetzelfde is als het leven ervoor, aldus Roel Beetsma. Reuters, 17 mei 2020 (in Engels).

 • Gebrek aan grip op eigen leven voedt voorkeur voor populisme

  De coronacrisis geeft meer mensen het gevoel dat de grip op hun eigen leven ze ontglipt. Grip is een belangrijke factor achter populistische sentimenten, aldus Barbara Baarsma. FD, 14 mei 2020.