For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
Choose your filters

ASE in the media - all publications

Search

Below, you find an overview of media publications of the Amsterdam School of Economics researchers. If you have another online news publication to add on this page, please email the link to the publication to redactie-feb@uva.nl.

Results: 1 - 30 of 45
Results: 1 - 30 of 45
 • Mededingingsregels Europa School of Economics
  Nederlandse plan mededingingsregels Europa. Noodzaak, of symboolpolitiek?

  Het Europese mededingingsbeleid is toe aan vernieuwing: maar hoe? Parijs en Berlijn willen een soepeler model, Nederland juist strenger. NRC, 13 december 2019.

 • Schinkel postfusie
  De postfusie biedt geen enkel maatschappelijk voordeel

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbood de overname van Sandd door PostNL. Maar staatssecretaris Mona Keijzer staat de fusie nu toch toe, zoals ze van tevoren al had aangekondigd. FD, 1 oktober 2019 (registreren verplicht).

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Minder orders voor Nederlandse industrie

  De Nederlandse economie stevent af op een krimp. Uit de inkoopmanagersindex bleek dat de Nederlandse industrie voor het eerst in zes jaar minder nieuwe orders binnenkrijgt. Hoogleraar economie, Sweder van Wijnbergen, ziet de krimp niet als een ...

 • Staatssecretaris bijt waakhond

  Blog geschreven door Maarten Pieter Schinkel en Sweder van Wijnbergen, beiden hoogleraar Economie, over de fusie tussen PostNL en Sandd. ESB, 13 november 2019

 • Maarten Pieter Schinkel
  Een groen kartel, dat mag wél?

  Mag het kartelverbod worden omzeild door coalities van duurzame bedrijven? Werkt dit geen greenwashing in de hand? Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar Economie, noemt het 'een gevaarlijke manier om iets goeds te willen doen'. NRC, 7 november 2019

 • Wout Buitelaar
  Een beetje dader? ‘Je kunt de oorlog niet begrijpen zonder de termen goed en fout’

  Critici verwijten Ad van Liempt geschiedschrijving in grijstinten. ‘Hij schrijft vanuit zijn fascinatie voor historische gebeurtenissen’, aldus emeritus hoogleraar bedrijfsorganisatie en arbeidsverhoudingen Wout Buitelaar. Volkskrant, 1 november ...

 • Barbara Baarsma
  Economenpanel: Brexit en waarschuwing WTO

  Er is nog geen duidelijkheid over de Brexit-deal. Barbara Baarsma, hoogleraar economie, bespreekt met andere economen de gevolgen. BNR, 21 oktober 2019.

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Briefschrijvers moeten duidelijk en volledig zijn: jongeren slechter af bij aanpassing rekenrente

  Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen, heeft in samenwerking met andere hoogleraren een opiniestuk geschreven over de plannen om de rekenrente aan te passen. FD, 16 oktober 2019 (registreren verplicht).

 • Maarten Pieter Schinkel
  In de postsector zijn nu alle ogen gericht op Mona Keijzer

  Stemt staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in met de fusie van PostNL en Sandd? Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar economie, geeft aan het een moedig en tegelijkertijd ook een goed besluit te vinden van ACM om de ...

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Economenpanel over Duitse auto-industrie

  De auto-industrie in Duitsland verkeert in een recessie, maar de groei van de dienstensector dendert door. Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie, praat mee in het BNR economenpanel. BNR, 2 september 2019.

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Plan Wopke Hoekstra voor investeringsfonds komt neer op Latijns-Amerikaans boekhouden

  Opiniestuk geschreven door Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie, over de plannen van de minister van Financiën om een fonds van €50 miljard op te zetten. FD, 31 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • Henriëtte Maassen van den Brink
  ‘Geneesmiddelen zijn meestal te goedkoop’

  In het artikel vraagt onder andere Henriette Maassen van den Brink, hoogleraar economie, aandacht voor de prijs van generieke geneesmiddelen. Die zijn te goedkoop. Zorgvisie, 27 augustus 2019.

 • Bas ter Weel, hoogleraar FEB, Economisch Onderzoek en Beleid
  Robot neemt en geeft werk

  De opmars van robots en automatisering op de werkvloer zal vooral de middenklasse raken, denken experts. Baanverlies is volgens Bas ter Weel, hoogleraar economie, dan ook een tijdelijk fenomeen. Telegraaf, 27 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • Roel Beetsma
  Hervormingen gaan voorbij aan de waan van de dag

  Opiniestuk geschreven door Roel Beetsma, hoogleraar Pension Economics , en Raymond Gradus (VU) over de groei van de Nederlandse economie. ‘De voorspelling van het CPB zou weleens aan de hoge kant kunnen zijn.’ FD, 25 augustus 2019.

 • Henriëtte Maassen van den Brink
  Het lerarentekort is een 'nationale ramp'

  Henriette Maassen van den Brink, hoogleraar onderwijs- en arbeidseconomie, in het artikel over de aanpak van het lerarentekort. ‘Het kabinet in zijn geheel doet eigenlijk niets.’ NRC, 22 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Kabinet wil miljardenfonds om groei te stimuleren

  Het kabinet wil een miljardenfonds oprichten om de economische groei op peil te houden. Het geld moet worden geïnvesteerd in infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. ‘Een boekhoudtruc’, zegt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen. BNR, 22 ...

 • Barbara Baarsma
  Jongeren hebben de toekomst, geef hen meer te zeggen dan ouderen

  Jongeren hebben de langste toekomst, maar die bepalen vooral ouderen in de politiek. Dat moet anders, betoogt hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma. De Volkskrant, 20 augustus 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  De rente daalt, maar banken blijven wel verdienen

  De lage rente holt het verdienmodel van banken niet uit: door de hypotheken lopen ze nog steeds binnen. Uit onderzoek van hoogleraar mededingingseconomie Maarten Pieter Schinkel blijkt dat banken die werden gered al jaren een te hoge ...

 • Shaul Shalvi
  ‘I’ll work on it over the weekend’: high workload and other pressures faced by early-career researchers

  Dr Shaul Shalvi (ASE, Microeconomics) heeft in samenwerking met anderen een opiniestuk geschreven over de Young Academy of Europe enquete-resultaten. Nature, 17 juni 2019.

 • dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties
  Multinationals hebben alweer een ander lek om belasting mee te ontlopen

  Hoogleraar fiscaal concernrecht Jan van der Streek onderschrijft in het nieuwsbericht de ontwijkingsmogelijkheden die naar voren komen in het onderzoek van Oxfam Novib naar belastingontwijking. FD, 29 mei 2019 (registreren verplicht).

 • dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties
  Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland

  Hoogleraar fiscaal concernrecht Jan van der Streek in een NOS Radio 1 interview over Shell die geen winstbelasting betaalt in Nederland. NPOradio1, 22 mei 2019

 • Belasting betalen gaat ook over moraal

  Fiscaal-econoom Christiaan Vos is geïnterviewd voor een artikel over belasting als moreel fenomeen. ‘Fiscale wetgeving is zo ingewikkeld dat de burger zijn rechten pas kan krijgen als hij goed wordt geadviseerd.’ Nrc, 10 mei 2019 (registreren ...

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Pensioenen korten? Maar we bulken van het geld!

  De vier grote pensioenfondsen slaan alarm, omdat een korting op de pensioenen onvermijdelijk lijkt. Maar hoe zit dat eigenlijk? Er zat toch nog nooit zoveel geld in de pot? Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen legt uit hoe het zit. AD, 4 mei ...

 • MP Schinkel
  Voorkom een monopolie, de postzegel zal veel te duur worden

  Als PostNL Sandd overneemt, zijn consument en overheid de dupe volgens Sander Onderstal en Maarten Pieter Schinkel. NRC, 2 april 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  Pak ‘Big Tech’ aan met oude regels voor mededinging

  Gebruikers betalen een hoge prijs voor het databeleid van Facebook, namelijk hun privacy. Maarten Pieter Schinkel en Nico van Eijk betogen dat mededingingsrecht de mogelijkheden biedt om dit te beteugelen. NRC, 5 maart 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  De troef van PostNL: kabinet kan oordeel ACM negeren

  Hoe groot is de kans dat toezichthouder de ACM toestemming gaat geven voor de overnamen van concurrent Sandd door PostNL? Volgens onze hoogleraar mededingingseconomie is het geen ‘zinloze exercitie’. FD, 26 februari 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  'Postfusie hele dure manier om maatschappelijk belang veilig te stellen'

  Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar mededingingseconomie, in het artikel over het samengaan van PostNL met postbezorgingsconcurrent Sandd. Nrc.nl, 25 februari 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  EU houdt rug recht en dat lijkt dom, maar is slim

  Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar mededingingseconomie, in een radio-uitzending van Nieuws & Co over het verbod op de spoorfusie tussen Siemens en Alstom. NPOradio1, 9 februari 2019.

 • Johan Conijn
  Realiseren van markthuren in sociale huursector is fata morgana

  Johan Conijn, emeritus hoogleraar bijzonder woningmarkt, in het artikel over een marktconform huurniveau in de sociale huursector en waarom dat niet lukt. FD, 29 januari 2019 (registreren verplicht)

 • Maarten Pieter Schinkel
  Kunnen consumenten straks de macht van Big Tech breken?

  Hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel in het artikel over de zaak tegen Apple. Twee wetenschappelijke artikelen die geschreven zijn door hem en collega’s, spelen een rol in het betoog van de klagers. NRC, 22 januari 2019 (registreren ...