For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

ASE in the media - all publications

Below, you find an overview of media publications of the Amsterdam School of Economics researchers. If you have another online news publication to add on this page, please email the link to the publication to redactie-feb@uva.nl.

Results: 1 - 30 of 173
Results: 1 - 30 of 173
 • Katrien Antonio Actuaris van het Jaar 2021

  Op de Dag van de Actuaris is Katrien Antonio door beroepsgenoten en de vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2021. Volgens de vakjury dragen haar onderzoeken bij aan betere sterftemodellen, reserverings- en prijstechnieken. In Finance, 8 oktober 2021.

 • Hoe succesvol zijn de miljarden geweest?

  Het aantal faillissementen lag nog lager dan voor de lockdowns. ‘In het begin was er grote paniek’, blikt Roel Beetsma terug. Volkskrant, 29 september 2021.

 • Belastingplannen 2022

  Hoogleraar fiscale economie Edwin Heithuis: 'Maatregelen uit het belastingplan van vorig jaar, zoals de differentiatie in de overdrachtsbelasting en het verlaagd tarief in de energiebelasting voor walstroominstallaties worden komend jaar alweer aangepast.' Taxlive, 22 september 2021.

 • Beleid centrale banken maakt duurzamer boeren moeilijk

  Door nieuwe kapitaalseisen wordt het voor banken aanzienlijk duurder om agrarische bedrijven te financieren. De zo gewenste vergroening van de sector komt daarmee in de gevaar, stelt Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie. Trouw, 24 september 2021.

 • Podcast Pensioen en Arbeidsmarkt

  Deel I van deze serie gaat over de noodzakelijke hervorming van het pensioenstelsel tegen de achtergrond van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Met Casper van Ewijk, hoogleraar economie. Netspar, 14 september 2021.

 • Barbara Baarsma over afbouw noodsteun bij BNR

  Barbara Baarsma bespreekt met het BNR-economenpanel de verlaging van het maandelijkse noodsteunbedrag en het woningmarktprotest van zondag. BNR, 13 september 2021.

 • Een nieuw pensioenstelsel? Het huidige systeem functioneert uitstekend

  De stijgende rente stelt het oude pensioenstelsel in een heel ander daglicht. Denk nog eens na over pensioenhervorming, schrijven hoogleraren Roel Beetsma en Sweder van Wijnbergen. NRC, 1 september 2021.

 • Een spaartaks, ook voor wie zijn geld niét belegt?

  Mag de belastingdienst dit zomaar doen? Sympathiek is het misschien niet, zegt Edwin Heithuis, hoogleraar fiscale economie. 'De fiscus zou de bezwaren ook mogen aanhouden tot na het oordeel van de Hoge Raad.' Trouw, 7 september 2021.

 • Iedereen een master: is er sprake van diploma-inflatie?

  'De arbeidsmarkt is wereldwijd', zegt Bas ter Weel, hoogleraar economie. 'Zeker voor hoogopgeleiden. Nederland is een open economie.' Dat betekent dat je de vraag hoeveel hoogopgeleiden een samenleving nodig heeft, niet op nationaal niveau kunt beantwoorden. NRC, 5 september 2021.

 • We moeten groene certificaten niet zwartgallig bekijken

  Opwarming van de aarde tegengaan lukt alleen met CO2-compensatie. Voor emissies die (nog) niet te vermijden zijn, is compensatie een goede optie, schrijft Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie. FD, 1 september 2021 (registratie verplicht).

 • Alle kleine beetjes helpen wel degelijk in de klimaatcrisis

  De auto laten staan of je eetgedrag aanpassen kan de omgeving aansteken en zo toch een behoorlijk klimaateffect hebben, zegt gedragseconoom Joël van der Weele. Trouw, 24 augustus 2021.

 • Fusie PostNL en Sandd opnieuw voor de rechter

  Hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel heeft forse kritiek op het overrulen van de toezichthouder ACM door een staatssecretaris. Hij spreekt hierover op BNR, 23 augustus 2021.

 • Barbara Baarsma over de economie na corona

  De Nederlandsche Bank en de OESO zijn optimistisch over de economie na de crisis, maar ze hebben wel een paar zorgen. Deze bespreekt het economenpanel, met o.a. Barbara Baarsma. BNR, 7 juni 2021.

 • Barbara Baarsma over de krapte op de arbeidsmarkt

  De krapte op de arbeidsmarkt blijft toenemen en waardoor de lonen. Dat en meer bespreken hoogleraar microeconomie Barbara Baarsma en Bas Jacobs (Erasmus). BNR, 16 augustus 2021.

 • De tijd is op voor klimaattafels en ander geneuzel

  Stop de CO2-vrijstellingen voor bedrijven en zorg voor een CO2-heffing aan de EU-buitengrens. En stop met neuzelen, schrijft hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen. FD, 13 augustus 2021 (registratie verplicht).

 • Corona versterkt nog eens de macht van techbedrijven

  Wat toezichthouders tot nu toe hebben ondernomen tegen de techbedrijven, stelt relatief weinig voor', zegt hoogleraar economie M.P. Schinkel. 'De Europese Commissie schopte een klein beetje aan tegen Google.' FD, 1 augustus 2021 (registratie verplicht).

 • De lage rente van de ECB is onverantwoord

  Tijdelijke inflatie is geen probleem, maar het beleid van de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat die langdurend wordt, schrijft ASE-hoogleraar Sweder van Wijnbergen. NRC, 20 juli 2021.

 • 'Nederland moet keuze maken over EU-beleid en ophouden met zwabberen'

  Volgens hoogleraar Roel Beetsma, voorzitter van de 'Commissie Europese Economie', maakt Nederland zichzelf kwetsbaar. 'Als je in onderhandelingen steeds van positie verandert, weten anderen dat je dus over te halen bent', zegt hij. NRC, 8 juli 2021.

 • Meer landen gaan multinationals belasten

  'Landen zijn creatief in hun wetgeving. Zo belast Nederland innovatieopbrengsten lager. De vraag is of dat zo mag blijven', zegt Edwin Heithuis, ASE-hoogleraar fiscale economie. NOS, 2 juli 2021.

 • Als RTL en Talpa fuseren, zijn vrijwel alle commerciële tv-zenders in handen van 1 bedrijf

  Een essentiële vraag is welke markt mededingingsautoriteit ACM als de relevante definieert voor de fusie, zegt hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel. 'Ik lees dat John de Mol voordelen ziet in de internationale strijd met Google, Facebook en Netflix.' NRC, 22 juni 2021.

 • Proefschrift Quinten Meertens: doorbraak in het denken over bias

  'Een doorbraak in het denken over bias’, zo luidde de reactie van hoogleraar Jaap van den Herik (Universiteit Leiden) op het proefschrift 'Misclassification Bias in Statistical Learning' van ASE-promovendus Quinten Meertens. CBS, 17 juni 2021.

 • ‘Nieuw pensioenstelsel is goed begin, maar we zijn er nog lang niet’

  'Je kunt de pensioenopbouw in theorie nog zo goed hebben geregeld, maar als mensen geen werk hebben, dan bouwen ze ook geen pensioen op', zegt Casper van Ewijk, emeritus-hoogleraar macro-economie. InFinance, 10 juni 2021.

 • Kinderopvang moet eenvoudiger, adviseert de SER

  Na het toeslagen-debacle moet het nieuwe kabinet flinke het stelsel verbeteren, Bas ter Weel, vicevoorzitter van de werkgroep die dit advies heeft gemaakt, en hoogleraar economie, legt uit in het NOS Radio 1 Journaal.10 juni 2021

 • Nieuwe steun ondermijnt start-ups en stuurt talent verkeerde kant op

  Verlenging van coronasteun is slecht voor het groeipotentieel, doordat het de krapte op de arbeidsmarkt acuut maakt. Dit schrijf Roel Beetsma, hoogleraar Macro & International Economics. FD, 6 juni 2021 (registratie nodig).

 • Nederlandse economie heeft zwaarste periode wel achter de rug

  'Als we het ergste hebben gehad met het virus, dan geldt dat ook voor de economie', aldus ASE-hoogleraar Sweder van Wijnbergen. Nu.nl, 18 mei 2021.

 • Wat is geld?

  In deze BNR podcast vraagt Reinjan Prakke met muntenverzameling onder zijn arm aan muntenkenners wat geld eigenlijk is. Je hoort in deze aflevering o.a. ASE-hoogleraar Aerdt Houben. BNR, 14 mei 2021.

 • Kansenongelijkheid in Nederland

  De plek waar je opgroeit, bepaalt voor een groot deel je kans op een welvarend leven. Hoogleraar Economie Bas ter Weel: 'Als je in Emmen opgroeit, worden jouw kansen veel sterker bepaald door het inkomen van je ouders dan in Alphen.' NRC, 5 maart 2021.

 • Waarom worden verkiezingsprogramma’s doorgerekend?

  'De berekeningen zijn handig voor het aangeven van richting, maar de discussies zouden er niet door gevoerd moeten worden', zegt Sweder van Wijnbergen. Radio 1 Spraakmakers, 1 maart 2021.

 • Belasting betalen is nog steeds voor dommen (en pechvogels)

  Edwin Heithuis, hoogleraar Fiscale Economie, zegt: 'Volgens mij is er, buiten de Staatssecretaris van Financiën, niemand die enig begrip kan opbrengen voor de box 3-heffing.' Follow the Money, 22 februari 2021.

 • Casper van Ewijk pleit voor standaard invaarmethode

  Pensioenfondsen kunnen kiezen uit 2 invaarmethodes: value-based ALM en de standaardmethode. De value-based ALM-methode leidt tot schijnzekerheid en conflicten volgens Theo Nijman en Van Ewijk, ASE-hoogleraar Macro & International Economics. Montae, 16 februari 2021.