For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
Tijdens de bachelor Econometrics and Data Science leer je hoe je wiskundige en statistische methoden gebruikt om problemen in de samenleving of in het bedrijfsleven op te lossen. Met jouw expertise kun je organisaties straks adviseren over de effecten van hun strategie en bedrijfsvoering. Je bestudeert casestudies en leert hoe je met geavanceerde software kunt werken. Na het 2e jaar kun je tussen 2 specialisaties kiezen: Econometrics en Data Science.

Het programma

De eerste 2 academische jaren van de bachelor Econometrics and Data Science lopen bijna parallel met de bacheloropleiding Actuariële Wetenschappen. Na het 2e jaar maak je een keuze tussen de specialisatie Econometrics of Data Science. 

We werken met kleine groepen. Tijdens de colleges is er dus genoeg ruimte om vragen te stellen en te discussiëren over de antwoorden. Je kennis pas je direct toe op bestaande business cases met concrete data. Samen met je (internationale) medestudenten bedenk je oplossingen voor complexe bedrijfskwesties. Dit biedt je meteen de mogelijkheid om je horizon te verbreden en veel nieuwe dingen te leren.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Macroeconomics for AE
    Blok 1
    6
  • Mathematics 1: Calculus
    Blok 1
    6
  • Microeconomics for AE
    Blok 2
    6
  • Probability Theory and Statistics 1
    Blok 2
    6
  • Introduction Econometrics and Actuarial Science
    Blok 3
    6
  • Finance for AE
    Blok 4
    6
  • Mathematics 2: Linear Algebra
    Blok 4
    6
  • Probability Theory and Statistics 2
    Blok 5
    6
  • Programming and Numerical Analysis
    Blok 5
    6
  • Introduction Data Science: Data Preprocessing
    Blok 6
    6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Life Insurance Mathematics
    Blok 1
    6
  • Mathematics 3: Advanced Linear Algebra and Real Analysis
    Blok 1
    6
  • Mathematics 4: Multivariate Analysis
    Blok 2
    6
  • Probability Theory and Statistics 3
    Blok 2
    6
  • Statistical Learning
    Blok 3
    6
  • Econometrics 1
    Blok 4
    6
  • Mathematical Economics 1
    Blok 4
    6
  • Econometrics 2
    Blok 5
    6
  • Empirical Project
    Blok 6
    6
  • Restricted-choice electives
    Blok 5
    6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Free-choice electives: Minor's programme/Studying abroad/Company Internship/Electives
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    30
  • Specialisation Data Science: Text Retrieval and Mining
    Blok 4
    6
  • Specialisation Data Science: Time Series Analysis
    Blok 4
    6
  • Specialisation Data Science: Reinforcement Learning
    Blok 5
    6
  • Specialisation Data Science: Bachelor's Thesis and Thesis Seminar Data Science
    Blok 5
    Blok 6
    12
  • Specialisation Econometrics: Mathematical Economics 2
    Blok 4
    6
  • Specialisation Econometrics: Time Series Analysis
    Blok 4
    6
  • Specialisation Econometrics: Microeconometrics
    Blok 5
    6
  • Specialisation Econometrics: Bachelor's Thesis and Thesis Seminar Econometrics
    Blok 5
    Blok 6
    12
Verplicht vak
Keuzevak
Specialisatie
  • Hoe ziet je studieweek eruit?

    Om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen neem je deel aan verschillende soorten colleges en werkgroepen. De meeste vakken sluiten we af met een of meer toetsen. Dit kunnen online quizzen, Perusall-opdrachten, computeropdrachten, essays, presentaties of schriftelijke tussentijdse examens en eindexamens zijn.

    Colleges (8 uur)
    Tijdens de colleges krijg je een inleidend overzicht van de vakinhoud, via (interactieve) video en live sessies. De live sessies volg je samen met je medestudenten. Je maakt aantekeningen en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen.

    Daarnaast zul je gastcolleges krijgen van experts uit diverse organisaties en werkvelden.

    Seminars (6 uur)
    In de seminars bespreek je in kleinere groepen specifieke onderwerpen uit de colleges. Via oefeningen en praktijkopdrachten raak je vertrouwd met de theorie. Er zijn 2 soorten seminars: die met plenaire sessies en de kleinschalige werkgroepen waarin je individueel aan het werk gaat.

    Practica (2 uur)
    Tijdens de practica leer je om te gaan met de verschillende moderne, wiskundige en statistische software. Je wordt geïntroduceerd aan R. Python, STATA en LaTeX.

    Zelfstudie (20 uur)
    In elke studieweek besteed je tijd aan het doornemen van de theorie en aan het voorbereiden van colleges en seminars, examens en presentaties.

  • Jaar 1: ontwikkel een stevige basis

    Dit jaar draait eigenlijk alles om het vergroten van jouw basiskennis van wiskunde, informatiewetenschap, kansberekening, statistiek en economie.

    • Maak jezelf vertrouwd met de mogelijke specialisaties: Econometrie en Data Science (van de BSc Econometrics) en Actuariële Wetenschappen (BSc Actuarial Science - in de eerste 2 jaren van beide studies volg je hetzelfde programma).
    • Bestudeer cases en leer omgaan met geavanceerde wiskundige en statistische software zoals de programmeersoftware 'R'.
  • Jaar 2: breid je basis verder uit

    In het 2e jaar scherp je je wiskundige, statistische en onderzoeksvaardigheden verder aan. Je begint dan ook met het toepassen van de econometrie en data science tools die je in het 1e jaar al hebt geleerd. Verder volg je een aantal verplichte vakken als wiskundige economie, econometrie 1&2 en statistisch leren.

  • Jaar 3: verdiep je kennis en kies je specialisatie

    Specialisatie

    In jaar 3 ga je je specialiseren en kies je een van de 2 specialisaties:

    1. Econometrie
      Als de regering de accijnzen verhoogt om de brandstofprijzen te laten stijgen, zullen minder mensen de auto gebruiken. Econometristen proberen dit soort stellingen te bewijzen door de realiteit na te bootsen in een model. Ze gebruiken die modellen om economische ontwikkelingen te voorspellen en aanbevelingen te doen voor het economisch beleid. In deze track leer je hoe je economische modellen kunt ontwikkelen en gebruiken om economische problemen te analyseren en aanbevelingen te doen over economisch beleid.
    2. Data Science
      Bij Data Science ligt de nadruk meer op voorspellingen doen en minder op het analyseren van processen 'achter' een probleem. Je besteedt meer aandacht aan programmeren en 'fine-tuning tools' dan aan de statistische achtergrond van de modellen. Tegenwoordig verzamelen bedrijven enorme hoeveelheden gegevens ('big data'). Die gegevens bevatten waardevolle informatie, waarmij ze bijvoorbeeld hun omzet kunnen vergroten. Er is daarom veel vraag naar datawetenschappers.

    Eerste semester

    Mijn semester: stel je eigen programma samen

    In het 3e jaar krijg je in het 1e semester de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen. Je kunt kiezen uit een aantal opties:

    • Studeer een semester in het buitenland, via het uitwisselingsprogramma van de UvA.
    • Volg een minor aan de UvA of aan een andere universiteit. De minor moet relevant en waardevol zijn voor jouw afstudeerrichting.
    • Volg een speciaal programma aan de UvA: 3 verplichte vakken plus een stage of 2 keuzevakken.
  • Scriptie

    In semester 2 volg je enkele vakken, maar een groot deel van je tijd besteed je aan het uitvoeren van en rapporteren over je eigen onderzoek.  Ben je enthousiast over een nieuwe ontwikkeling of heb je een geweldig idee? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijk je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen. Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. 

  • Bekijk de opname van de online informatiesessie
    Infosessie Econometrics and Data Science
    Kijk hier de online informatiesessie terug. Tijdens deze online voorlichting vertelden de opleidingsdirecteur, studenten en studievereniging VSAE meer over de bacheloropleidingen Econometrics and Data Science en Actuariële Wetenschappen en gaven zij antwoord op vragen van deelnemers.
Arjola
Copyright: EB
Hoi, ik ben Arjola! Ik ben bachelorstudente Econometrics and Data Science en kom uit Albanië. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje! Chat met Arjola
Extra mogelijkheden tijdens je studie

Ervaar de opleiding

Real-life case: Strijd tegen honger en armoede

Op basis van satellietbeelden van weersomstandigheden en gewasgroei, kunnen we schattingen maken van de opbrengst van gewassen. Machine learning-technieken worden gebruikt om de beelden om te zetten naar bruikbare data, die anders moeilijk te verkrijgen zouden zijn. Op deze manier kunnen we regio's met een lage opbrengst identificeren, en de hulp van organisaties zoals het WFP (World Food Programme) effectiever inrichten. In het 2e jaar van je bacheloropleiding leer je hoe je relevante kenmerken kunt identificeren in diverse databronnen, en hoe je deze kunt gebruiken om betrouwbare inschattingen en voorspellingen te doen.

Duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoorde vraagstukken geïntegreerd in het studieprogramma

In deze bacheloropleiding leer je hoe je wiskundige en statistische methoden gebruikt om problemen in de samenleving of in het bedrijfsleven op te lossen. Steeds vaker spelen maatschappelijk vraagstukken hierbij een rol. Daarom wordt er in het curriculum aandacht besteed aan onderwerpen als duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je kunt onderzoeken hoeveel mensen kiezen voor een duurzamere manier van reizen wanneer de benzine duurder wordt. 

Hoe zijn deze thema's in het curriculum verwerkt?

Deze thema’s blijven aan bod komen in verschillende vakken. Hiermee wordt een start gemaakt in het eerste jaar bij Introduction Econometrics and Actuarial Science en Introduction Data Science. Verder is er expliciet aandacht voor deze ERS thema’s in Mathematical Economics 1&2, Econometrics 1&2, and Empirical Project.

Gedurende deze 3-jarige bacheloropleiding blijven thema's zoals duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen daarom belangrijke onderdelen van het studieprogramma. Je past de kennis die je tijdens je studie opdoet direct toe op actuele problemen en real-life business cases, die vaak gerelateerd zijn aan deze thema's. 

Liselotte Siteur, student BSc Econometrics and Data Science
Copyright: UvA / Economie en Bedrijfskunde
'Econometrie is echt puzzelen voor gevorderden' Liselotte Siteur, student BSc Econometrics and Data Science Lees Liselotte's ervaringen met deze bachelor
Frequently asked questions
  • Wat is het verschil tussen de bachelors Econometrics and Data Science en Actuariële Wetenschappen?

    Zowel Econometrics and Data Science als Actuariële Wetenschappen gaat over wiskunde, statistiek en economie. In de bachelor Actuariële Wetenschappen richt je je meer op het begrijpen en beheersen van financiële risico's, vooral binnen verzekeringen en finance. Econometrics and Data Science is een breder vakgebied. In deze bachelor houd je je bezig met het analyseren en doorgronden van economische verbanden, om organisaties te helpen betere zakelijke en beleidsbeslissingen te kunnen nemen.

  • Wat is het verschil tussen de bachelors Econometrics and Data Science en Business Analytics?

    Het verschil is dat Business Analytics datagedreven is en Econometrics and Data Science theoriegedreven. Studenten Econometrics and Data Science ontwikkelen econometrische modellen, passen deze toe op micro- en macro-economische vraagstukken en analyseren de impact ervan op het economisch beleid. In de bachelor Business Analytics gebruiken studenten gegevens van technieken op het gebied van AI/machine learning om complexe bedrijfsgerelateerde problemen op te lossen.

  • Moet je heel goed in wiskunde zijn voordat je begint met deze bachelor?

    In deze bachelor ligt een sterke focus op wiskunde. Het is dus een voordeel als wiskunde (B) een van je favoriete onderwerpen is en je daarin uitblinkt. Als je wilt weten welk niveau van wiskunde vereist is, bekijk dan de toelatingseisen.

  • Moet je al kunnen programmeren voordat je start met deze bachelor?

    Nee, alles wat je moet weten of het gebied van programmeren leer je tijdens de studie.

  • Deze bachelor wordt ook in het Engels aangeboden. Is er een verschil tussen de Engelstalige en Nederlandstalige bachelor?

    Nee, er zijn geen inhoudelijke verschillen. Bij de Nederlandstalige bachelor zijn de hoorcolleges in het eerste semester in het Nederlands. In het tweede semester van het eerste jaar zijn alle hoorcolleges in het Engels. De kleinschalige werkgroepen kun je in het eerste jaar in het Nederlands of in het Engels volgen.

  • Kun je na 2 jaar switchen tussen Actuariële Wetenschappen en Econometrics and Data Science?

    De eerste 2 jaar van de bachelors Actuariële Wetenschappen en Econometrics and Data Science zijn bijna identiek. Je kunt dus tot het einde van het 2e jaar switchen wanneer je hebt gekozen voor Actuariële Wetenschappen, maar liever verder gaat met Econometrics and Data Science (of andersom).  Afhankelijk van het moment waarop je overstapt kan het zijn dat je een extra vak moet volgen om aan de eisen van de andere bacheloropleiding te voldoen.

  • Krijg je studiebegeleiding?

    Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding en krijg je een tutor toegewezen. Deze tutor laat je kennis maken met zowel de campus als de stad Amsterdam, zodat je je snel thuis voelt. Deze ouderejaars student geeft je daarnaast tips over hoe je slim kunt studeren en je kunt er ook terecht om je studiedoelen en voortgang bespreken. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre. Zo kun je bij onze ervaren studieadviseurs terecht voor vragen over je studieprogramma, planning of persoonlijke omstandigheden die je studie kunnen beïnvloeden.